רבות דובר על יתרונות ההנקה, החל מהערכים התזונתיים התורמים להתפתחות התינוק ואף מחזקים את המערכת החיסונית שלו, דרך הקשר המופלא שנותר בעת ההנקה וכלה בחסכון הכספי העצום. לכן אין צורך למנות את היתרונות אלא לברר עד מתי מניקים. מה הגיל המומלץ להמשיך את ההנקה ומדוע?
הנקה – עד מתי?
אין המלצה גורפת וברורה בנוגע למועד ההנקה המומלץ. ארגון הבריאות העולמי מדבר על הנקה מומלצת עד גיל שנתיים, בעוד שמשרד הבריאות הישראלי ממליץ להניק עד גיל שנה. מעבר לכך, בהתאם לרצון ונכונות האם והתינוק, ניתן לבחון המשך הנקה.
מסתבר כי לעתים מחליטה האם להפסיק להניק רק משום שאינה מעוניינת להמשיך ולהניק מסיבות לוגיסטיות ואחרות, או שהתינוק כבר לא מגלה סימני עניין בהנקה. לעתים היא מוותרת על ההנקה לחלוטין, ובפעמים אחרות היא ממשיכה להאכיל בחלב אם שאוב. לרוב זה קורה עם חזרה לעבודה ועם הרצון להתנתק מעט מהתינוק עם הידיעה שיש חלב אם שאוב ומוכן עבורו בכל עת שיחפוץ בכך.
בשנים האחרונות נכנס עוד יותר לתודעה נושא ההנקה וחשיבותה, הוסברו בפרוטרוט הערכים הרבים שיש בחלב, כולל המינרלים, השומן, הויטמינים והחיסון הטבעי שעובר לתינוק. יחד עם זאת, אילוצי החים לא תמיד מאפשרים הנקה ממושכת, כמו למשל החזרה לעבודה ושגרת החיים שלא מאפשרת הנקה ספונטנית בכל עת שיחפוץ בכך התינוק. לכן, אמהות שמאמינות כי הנקה טובה לתינוקן, גם כשהוא כבר נחשף למיני מזון אחרים, מוצאות כאמור את הפתרון באמצעות שאיבת חלב באמצעות משאבות חלב. הזמינות של החלב ללא הצורך להניק פיזית את התינוק נותנת את המענה האולטימטיבי לכל מי שחפצה, אם לא להניק, לפחות לעשות שימוש בחלב האם. כאמור, כל זאת בתנאי שהתינוק עדיין זקוק ומעוניין בחלב אימו ואף היא חפצה בכך.
הנקה אחרי גיל שנתיים?
מסתבר שלתדמית יש גם כן תפקיד די חשוב במשפיע על הנקה ממושכת. החברה המערבית המעודדת הנקה ותומכת בה, זוקפת פעמים רבות גבה תמהה כשהיא נתקלת באם המניקה פעוט שכבר חצתה את גיל השנתיים. במקרים כאלו, למרות ההבנה כי בחלב האם יש תאים הקוטלים חיידקים ומגיפים וכל שאר היתרונות שכבר מנינו, חשות אמהות רבות שלא בנוח כלפי הביקורת שהן מקבלות ובוחרות להפסיק להניק.
מה שטוב לתינוק טוב גם לך?
מעבר ליתרונות ההנקה הברורים המסייעים לתינוק, מסתבר כי ההנקה מסייעת גם לאם המיניקה. כבר לאחר הלידה מסייעת ההנקה בפרשת האוקסיטוצין, דבר אשר מסייע בתהליך כיווץ הרחם והפחתה באיבוד הדם. לא רק זאת, ההנקה מסייעת לירידה במשקל, מסייעת לחיזוק העצם ולירידה בסיכון לחלות בסרטן השחלה, סרטן השד ובגילאים מאוחרים יותר, במחלות לב ובאוסטיאופורוזיס.
חשוב לציין כי הנקה היא דבר אינדיבידואלי. נשים רבות מבינות ואף רוצות שתינוקן יקבל חלב אם אולם אינן מסוגלות להניק אותו פיזית, החל בשל קושי ממשי להניק וכלה בחוסר יכולת לוגיסטית לעשות כך (למשל שיבה מוקדמת לעבודה או כאבים בהנקה). אין כל צורך לחוש שלא בנוח או אשמה כל שהיא, אפילו בבחירה מודעת שלא להניק, במיוחד היום, כשיש פתרונות המאפשרים הזנה של חלב אם ולא בהנקה ישירה אלא באמצעות שאיבת חלב. השאלה מתי להפסיק להניק, רלוונטית גם במקרים אלו.
לסיכום, מהאספקט ה"מדעי", למרות שאין כזה ממש, ההמלצה הגורפת היא להניק לפחות שנה אחת, ואם ניתן, להמשיך את ההנקה עד גיל שנתיים.