התינוק לא נרדם? מתי חשוב להיוועץ עם יועצת שינה

שנת לילה רציפה חשובה עבור תינוקות, ילדים ומבוגרים כאחד והיא תורמת לתפקודו התקין של הגוף.
יש סיבה לכך שנשים שלא ישנו טוב בלילה, מגיעים לעבודה מרוטי עצבים ותשושים ביום שלמחרת.
שנת לילה טובה מאפשרת לשמור על איזון רגשי, משפיעה על היצירתיות ואף על היכולות השכליות ועל כן רצוי לסגל תינוקות כבר מרגע היוולדם לשנת לילה רציפה ותקינה. מה לעשות כאשר התינוק מתעורר לעיתים תכופות בלילה או לא מצליח להירדם? על כך במאמר זה.

ייעוץ שינה- לשנת לילה נוחה, טובה ורציפה של התינוק

תינוק שזה עתה נולד זקוק ל-18 שעות שינה ביום בממוצע בחודשיים הראשונים לחייו ומגיל חודשיים ועד גיל שנה הוא זקוק לכ-15 שעות שינה. תינוק ששעות השינה שלו רחוקות מלהגיע למספרים המצויינים לעיל, שלא מצליח להסתגל לשנת לילה רציפה בגיל שכבר היה מצופה ממנו לעשות זאת, שהשינה שלו משובשת ולא איכותית- הוא תינוק שסובל מבעיות שינה, בעייה שהיא שכיחה בקרב פעוטות עד גיל 3 (כ-25% מהפעוטות בישראל סובלים מבעיות שינה כאלה ואחרות).
אל הקונטקסט הזה נכנס התחום של ייעוץ שינה, שנועד לתת מענה להורים שילדיהם לא ישנים טוב בלילה. יש לציין, כי שנת לילה לא רציפה של הרך הנולד משפיעה באופן ישיר על שנת הלילה של ההורים ופוגעת בה, מה שעלול לפגוע גם בזמינות של ההורים לתינוק שלהם ולפתח בהם חוסר שקט ומרמור.
לפיכך, זיהוי הבעייה בשלב מוקדם יחסית הוא חשוב, על מנת שניתן יהיה לטפל בה בהקדם לטובת איכות חייהם של התינוק ושל הוריו כאחד. במסגרת ייעוץ שינה, תקיים יועצת שינה עם ההורים בירור ראשוני שיסבוב סביב התסמינים של הפרעת השינה של התינוק וסביב הסיבות האפשריות שיכולות לייצר את התסמינים הללו. הרגלי התזונה של התינוק, המצב הרגשי של ההורים או חוסר הביטחון שלהם- כל אלה ייבחנו במסגרת פגישה ראשונית עם יועצת השינה. לאחר שתתגבש תמונת המצב, תיבנה בשיתוף עם ההורים תוכנית טיפול במסגרתה ייעשו ניסיונות לסגל את התינוק לשנת לילה רציפה באופן שייתן מענה מיידי ותמידי לבכי שלו.

לפנות ליועצות שינה עוד בשלב ההריון

מחקרים מראים, כי ככל שהתינוק יתרגל לשנת לילה ללא הפרעות בשלבים ראשוניים ביותר של חייו, כך הוא יוכל ליהנות מאיכות שינה גבוהה בהמשך חייו. עוד מגלים מחקרים, ששגרת יום קבועה ויציבה יכולה לתרום באופן משמעותי לביטחונו של התינוק גם בהמשך חייו. לאור זאת, ממליצות יועצות שינה לפנות לייעוץ או לקבל עצות מאשת מקצוע עוד בשלב ההיריון, לפני הולדת התינוק, על מנת שלהורים יהיו כלים מבעוד מועד שיאפשרו להם להרגיל את התינוק לשינה שלווה ורגועה בפרט ולשגרת יום יציבה בכלל.

הפרעות שינה שנובעות מטראומה- יש דבר כזה

יש לקחת בחשבון, כי לעיתים בעיות שינה הן לא סתם "הרגל" לקוי שהתינוק אימץ, אלא נובעות מטראומה שחווה התינוק, בין אם כאשר עוד היה עובר, בין אם במהלך הלידה עצמה ובין אם בשלבים הראשונים ביותר לחייו. ככל שהתחום של טראומה מתפתח מבחינה מחקרית, כך מתברר שטראומה בגיל הרך נפוצה לא פחות, אם לא יותר, מאשר בגילאים מבוגרים יותר. במידה והתינוק סובל מטראומה, שהפרעות בשינה יכולות להיות אחד מהסיפטומים שלה, יש לפנות אל פסיכולוג/ית, המתמחים בגיל הרך ושעברו הכשרה בטיפול בטראומה אצל פעוטות. יועצות שינה הן לא פסיכולוגיות או מטפלות מוסמכות, אלא נשות מקצוע שעברו קורס או הכשרה ספציפיים בתחום של ייעוץ שינה, ועל כן הן לא יוכלו לסייע להורים שהתינוק שלהם סובל מטראומה ועל לא ישן כמו שצריך.