5 מיתוסים על גמילה מהנקה

סביב ההנקה יש שיח ושיג רבים, דעות, שאלות וסוגיות שהולכות וגוברות ככל שנוקף הזמן והתינוק גדל. בעוד שהנקה היא הליך אינטימי ומחבר, ומעבר לחשיבות שלה להתפתחות התינוק, עולים עם הזמן צרכים נוספים שמעלים את שאלת הגמילה מהנקה.
איך עושים את זה ומהם הם המיתוסים העיקריים שזה הזמן להפריך אותם, בנוגע לגמילה מהנקה?

לי זה כואב יותר
הנקה, ללא ספק, מומלצת ורצויה לתינוק ולהתפתחות שלו. אמהות רבות יניקו כל עוד יוכלו וכל עוד תינוקן יבקש זאת. אחרות דווקא ייתקלו בקשיים, לוגיסטיים או אפילו פיזיים, כמו תחושת אי נוחות וכאבים וירצו (או לעיתים יהיו מחויבות) להפסיק את ההנקה, למרות שמצפונן מייסר אותן.
כך או אחרת, סביב ההחלטה לגמול את התינוק מהנקה ישנם מיתוסים רבים.
אילו מיתוסים כדאי להפריך כבר עכשיו?

תינוק שלא יונק ישן טוב יותר בלילה – טעות. תינוק שמתעורר בלילה יכול להתעורר כי הוא פוחד, צומחות לו השיניים או מסיבות אחרות. יכול להיות שכדי להרגיש בטוח ומוגן יותר הוא יחפש את הנחמה באמצעות היניקה ולאו דווקא כי הוא באמת רעב. הנקה מסייעת לא רק לתחושת השובע אלא מספקת תחושה של חום, הגנה ואהבה. אם חשבתן שהגמילה מהנקה תפתור את היקיצות של התינוק בלילה, התכוננו להתבדות.

אם כבר לגמול אז בבת אחת – טעות ואפילו ענקית. להזכירכן, לא מדובר כאן על גמילה מעישון. מדובר על תינוק רך שדווקא זקוק לגמילה בהדרגה, במהלכה הגוף שלו מתרגל לירידה בחלב, והתהליך כולו מסייע גם לאם המיניקה וגם לתינוק, מהאספקטים הרגשיים והגופניים כאחד. דווקא גמילה פתאומית עלולה לייצר מצבי מצוקה, גם אצלכן, האמהות. התינוק עלול לחוות נטישה של ממש של דבר מוכר ואשר היווה את החלק העיקרי בחייו, לבכות, לסרב לאכול תחליפים ולחוש חוסר מנוחה. עשו זאת ברכות ובהדרגה.

אני חוזרת לעבודה וחייבת לגמול את התינוק- למה? גם אם את שבה לעבודה אין משמעות הדבר כי תינוקך לא יכול להמשיך וליהנות מהחלב שלך. כיום ניתן להשתמש במשאבות חלב, ידניות או חשמליות, לשאוב את הכמות הרצויה ולתת לתינוק להמשיך וליהנות מחלב אם ומהערכים התזונתיים הגבוהים. חזרה לעבודה עם פתרונות השאיבה של היום אינה מחייבת גמילה. מה גם שלפי הנחיות ארגוני הבריאות בכל העולם, מומלץ להניק הנקה מלאה לפחות עד גיל חצי שנה. מאחר ובשראל חופשת הלידה תמה לאחר שלושה חודשים, סבורות אמהות רבות שיש לגמול את תינוקן סביב אותו הגיל.

גמילה מהנקה תפתח בתינוק עצמאות – אז לא. תינוקך יזדקק לך בין אם את מניקה אותו או לא. למעשה, דווקא בגלל הגמילה, יכול להיות שהתינוק יזדקק יותר למגע ידך, לקרבה, ריח ותחושת הבטחון שהחיבוק שלך מעניק לו. זכרו כי מדובר בתמיכה שעליכן להעניק לתינוק רך מאד והיו מוכנות לספק לו את התמיכה הזו.

לאמא קל מאד להפסיק להניק – בטוחות? חוויית הקרבה, האינטימיות והרוך סביב ההנקה היא חוויה שגם אתן הייתן שותפות לה. להפסיק להניק גורם אצל אמהות רבות תחושה של ריקנות ותעצומות נפש רבות. לכן חשוב להחליט על הגמילה באופן מושכל, להיות שלמות עם ההחלטה ועם המשמעויות שלה, כולל ההשלכות עליכן, האמהות.

אז לגמול או לא לגמול?
יכול להיות שהחלטתן לגמול את התינוק מנסיבות שאינן תלויות בכן, ויכול להיות שבחרתן לעשות כך. לא חשובה הסיבה, חשוב שתחשבו על הנושא לעומק, שתקשיבו לתחושות הבטן שלכן ותהיו שלמות עם ההחלטה. חשוב לוודא כי הגמילה לא מתבצעת כאשר התינוק תלוי בכן רגשית, למשל זקוק לינוק כשהוא מתעורר בלילה, כי לא תיווצר אצלו מצוקה של ממש בשל הגמילה.

בהצלחה.