האם להעיר את התינוק כדי להניק?

עולם האמהות מתחלק לשניים: אמהות לתינוקות שקמים כל שעה כדי לינוק ואמהות לתינוקות שקמות כל שעה כדי להניק אותם. החלום הבלתי מעורער הוא לישון שינה רציפה, לפחות לילה אחד, מבלי לקום אל התינוק. אבל אם באמת יקרה הנס הזה – האם תצליחו לישון כל הלילה או תעירו את התינוק כדי להניק אותו?

הוא ישן כמו תינוק, לא חבל?
להיות אם מיניקה זה לא פשוט. שנת הלילה תלויה ברצונותיו של הנסיך החדש, במצב הרעב שלו ולפעמים גם בערנות לא מוסברת שמשתלטת עלינו בתום ההנקה. דמיינו מצב בו התינוק שלכן, שמתעורר בזמנים קבועים כדי לינוק, מחליט לפתע כי שנת הלילה חביבה עליו, או סתם תנומה ארוכה אחר הצהריים. השעות נוקפות, הוא ישן, ממש כמו תינוק, על פניו דומה כי ימות המשיח הגיעו. האמנם? מה עדיף לתינוק? לישון ולהתעורר באופן עצמאי כדי לינוק או שאתן, האמהות שבודקות את השעון ונדמה לכן שחלף כבר זמן רב מאז ההנקה האחרונה, תיגשו להעיר אותו לצורך הנקה?

כמו בכל נושא הקשור בתינוקות והתפתחותם, גם תחום זה אינו חד משמעי. לפי הספרים, תינוק שנולד במועד, כלומר לא פג, לא ישן לילה שלם. עד גיל ששה חודשים הא צפוי להתעורר כפעמיים עד שלוש פעמים במהלך הלילה כדי לינוק. מגיל חצי שנה ועד שנה הוא אמור להתעורר פעם עד פעמיים להנקה. דולות רבות, יועצות הנקה, אחיות טיפת חלב וכמובן הסבתות יאמרו כי אם התינוק לא מתעורר לאחר פרק הזמן הנורמטיבי לשינה בגילו, חשוב להעירו ולהאכילו.

הסיבה לחוות דעת זו היא כי תינוק זקוק לכמות חלב שתתרום להתפתחותו, לגדילה שלו ואסור להותיר אותו רעב. זהו גיל רגיש ומורכב והאמהות הן אלו שעליהן לדאוג להזנת תינוקן, גם אם אינו דורש הזנה זו בקול תרועה רמה.

מה אומרים החוקרים?
מחקר שנערך באוסטרליה מפריך דווקא את כל מה שאנו חוות באינסטינקט האימהי, או את חוות דעתן המקצועית של הסבתות והדולות. לפי המחקר הזה נמצא כי תינוק ישן, במיוחד בחודשי חייו הראשונים, פרקי זמן ממושכים ורצופים ומתעורר רק מרעב. לפי המחקר, אם התינוק אינו מתעורר – הוא אינו רעב. לא רק זאת, לפי המחקר, שבוצע על שבעים ואחת אמהות ותינוקות יונקים בגילאי חודש עד חצי שנה, נמצא כי הנקה שאינה תכופה אינה פוגעת כלל בהתפתחות הילד, כפי שנהוג היה לחשוב עד כה. המחקר גורס ההנקה להתבצע פי צרכי התינוק והזמנים המתאימים לו לינוק במקום לנסות ולהניק אותו לפי תבנית קבועה ומסוימת, הכוללת גם הנקת לילה.

במידה והתינוק אינו פג ונולד במשקל שאינו נמוך מ- 2.5 ק"ג, אין כל המלצה או דחיפות להעיר אותו בלילה לצורך האכלה.

גם אם בחרתן בדרך המחקר שאינו מעודד או ממליץ להעיר את התינוק, ואולי אפילו התרגלתן לשנת לילה רצופה של מספר שעות נעימות, קחו בחשבון כי ישנן מספר קפיצות גדילה אצל התינוק.
הן קורות סביב גיל ארבעה שבועות, לאחר מכן בגיל שלושה חודשים ובהמשך בגיל חמישה חודשים. במהלך קפיצות גדילה אלו הוא זקוק ליותר חלב ועשוי גם להתעורר במהלך הלילה כדי לינוק, גם אם קודם לכן ישן שינה רצופה או קרוב לכך.

לסיכום, ההמלצה היום היא להאכיל את התינוק לפי דרישתו, לפי הזמנים שלו ולא לכפות עליו הנקה. כל עוד התינוק מתפתח, עולה במשקל ועומד בכל שלבי ההתפתחות, אין כל סיבה מיוחדת להעיר אותו במיוחד כדי לינוק.

תנסו. אולי תגלו שגם אתן תצאו מרווחות מכך.