4 טיפים להנקה נכונה

אמא חדשה? רוצה להניק אבל לא כל כך הולך לך? אולי התהליך כולו ממלא אותך חששות? עברך ובשבילך ריכזנו מספר טיפים להנקה נכונה, שתסייע בחיבור בטבעי בינך לבין תינוקך, תפיג חששות ובעיקר תזין את תינוקך. והעיקר- סבלנות!

לא לפחד כלל
הנקה היא שלב מומלץ לכל תינוק. אין כמו חלב אם, על כל יתרונותיו המזינים והחשובים להתפתחות התינוק. לא רק זאת, רגעי ההנקה הם קסומים, מלאים באינטימיות וקשר עז של התינוק ואימו. נשמע אידילי? מסתבר שלא לכולן זה בא כל כך בקלות. לפעמים לא הולך, התינוק "מפספס" את הפטמה, חש את החרדות של האם והתסכולים שלה והנסיונות מסתכמים במפח נפש. אז הכוונות הן טובות, ההבנה כי מדובר בחלב זמין בכל מקום ובכל עת היא ידועה, החסכון הכספי אף הוא שיקול שיש לקחת אותו בחשבון. זאת עוד מבלי שנדבר על היתרונות העצומים בהנקת פגים, מאחר וחלב אם מונע זיהומים ואפילו בריא לאמהות. אז מה עושים אם לא הולך?

ברוגע ובנוחות: הנקה מוצלחת היא הנקה המתבצעת בישיבה נוחה, כאשר לגב האם יש תמיכה מלאה, וכן לזרועות ולרגליים שלה. ישיבה נוחה ורגועה תבטיח הנקה נינוחה ולמשך זמן ארוך יותר. אם ההנקה מתבצעת בישיבה יש להשכיב את התינוק על כרית שתגביה אותו עד לגובה השד ולא להתכופף אליו. באופן זה תימנעי מעצמך כאבי גב וחוסר נוחות. על התינוק להגיע אל הפטמה ולא להיפך.

פה גדול: כדי שהתינוק ירצה לינוק עליו להיות רעב, כי רק אז יפתח את פיו כדי לאכול. יחד עם זאת, מומלץ שלא להגיע למצבים בהם התינוק כבר בוכה מרוב רעב, מאחר ובכי הוא כבר סימן מאוחר לרכב. כשתינוק כבר בוכה ומתוסכל, יש סיכוי שיתקשה לתפוס את הפטמה באופן הנכון. כבר בגילויי הרעב הראשונים, קרבי אותו אל השד, גרי אותו לפתוח את פיו והניקי אות. סימנים מוקדמים של רעב הם: קירוב ידי התינוק לפיו, שפשו, פיו בידיו, הוצאת לשון החוצה ומצב מתגבר של ערנות או חוסר מנוחה. כדי לגרות את התינוק לפתוח את פיו, העבירי מספר פעמים את הפטמה על שפתיו, בין שפתו העליונה לבין האף. התינוק יוציא את הלשון, ילקק את הפטמה ויפתח את הפה.

שם המשחק- סבלנות: ש להמתין בסבלנות ולפי הקצב של תינוקך. עלייך להמתין עד שיפתח את פיו לרווחה ויוציא את הלשון החוצה. על השד להכנס לפיו רק כשהוא פעור לרווחה, מצב המזכיר פיהוק רחב ולא קודם לכן. רק אז, קרבי את השד אל הפה הפעור וחברי אותו אליו, כאשר הפטמה פונה כלפי מעלה, כלמר אל עבר החיך העליון. השתדלי להכניס את השד עמוק ככל האפשר.

שניים אוחזין: אחזי את השד עם האגודל מעליו ושאר האצבעות תחתיו, בסמוך לצלעות. באופן זה, כשהאצבעות רחוקות מהפטמה ומהעטרה, תוכלי לכוון את השד כלפי מעלה, עם תנועת אגודל קלה. זה הזמן לבדוק אם התינוק אחז את השד באופן הנכון. המצב באידיאלי הוא כי העטרה, או רובה, תהיה בתוך פי התינוק, באופן שתנועות היניקה של הלשון יסחטו את מצבור החלב שמאחורי העטרה. זאת מאחר והחלב לא מצוי בפטמה אלא אגור מאחורי העטרה.

עוד חשוב לדעת
תפיסה של הפטמה בלבד תגרום לך לכאבים בפטמה, לעתים גם לפצע או סדק, שלא לדבר על התינוק שלא יצליח להוציא ממנה חלב. אם זה המצב, אל ייאוש, נסי שוב, הוציאי את השד והכניסי שוב באופן הנכון.

כשהתפיסה היא נכונה את תחושי בכך מיד. אין כאבים בפטמה, בחלב זורם ללא מאמץ היניקה מתנהלת על מי מנוחות. היניקה צריכה להיראות כתנועת שאיבה, גמיעה ובליעה, כאשר החלקים הפעילים בפי התינוק הם הלשון והלסת התחתונה שלו. פעולה זו אינה דומה למציצה, בה פועלות רק שפתי התינוק, אלא מתבצעת כששפתיו משורבבות מעט החוצה והלשון" מושכת" את החלב.

יכול להיות שתצליחי ואז זה באמת נפלא. ויכול להיות שגם לא. גם זה אינו סוף העולם. כיום, עם הפתרונות הקיימים באמצעות משאבות חלב, עדיין תוכלי לשאוב את חלב האם ולהעניק לתינוקך את המיטב, גם אם יאכל את הטוב הזה מתוך בקבוק.

לרשותך עומדות משאבות חלב ידניות וחשמליות, במגוון דגמים, גדלים מהירויות. לא רק זאת, ניתן הים גם להשכיר משאבה לתקפה קצרה, כדי להסתגל אליה ולהשתמש בה בפרק הזמן הנדרש, או עד שתנסי להניק שוב ואולי גם תצליחי.

בהצלחה ובתיאבון!