הסבתות שלנו, כך מסתבר, ידעו שלא צריך לבקר אצל הרופא בכל בוקר חורף קר, כשהילד משתעל או כשיש נזלת שקשה להיפטר ממנה. תרופות הסבתא ההן, שפטרו את ההורים שלנו מביקור אצל הרופא, ממשיכות להיות רלוונטיות גם כיום. רופאים לא יספרו לך עליהן – אבל הן יכולות להועיל באמצע הלילה, בבוקר קר במיוחד כשלא רוצים להוציא את הילד מהבית או בכל מצב שבו את חייבת עזרה ומהר.
תרופות נגד נזלת
כשמתחיל החורף, מתחילה גם הנזלת. הקטנטנים סובלים במיוחד מהגודש שיוצרת הנזלת באף. לא חייבים למהר לרופא שייתן בכל מקרה מי מלח להקלה. אפשר להכין בבית תמיסת מלח כמו של סבתא, עם כפית מלח אחת בתוך חצי כוס מים. טפטוף של טיפה אחת לתוך הנחיריים תקל מאד על הילד.
גם בצל נחשב לתרופת סבתא מדופלמת נגד נזלת. את הבצל ניתן להניח בקערה קטנה ליד מיטת התינוק. אדי הריח מהבצל יקלו על הנזלת ויפתחו את האף לרווחה. עוד תרופת סבתא שמחזיקה מעמד על היום וגם נמכרת היום בחנויות הפארם והטבע היא שמן האקליפטוס. הסבתות נהגו לטפטף שמן אקליפטוס על הכרית או בתוך כלי עם מים רותחים ולתת לתינוק להריח את השמן או לנשום את האדים.
תרופות סבתא נגד שיעול
כשההורים שלנו היו ילדים והיו משתעלים בחורף, סבתא לא הייתה ממהרת כל כך לקופת חולים.
גם במקרה של שיעול, נכנס לפעולה הבצל החביב, הפעם מעורב עם מעט דבש. קוצצים את הבצל לחתיכות קטנות כך שיתחיל להפריש את נוזליו, מוסיפים מעט דבש ומניחים בכלי למשל כמה שעות. אחרי כמה שעות נוצר נוזל הדומה לסירופ, שמחליף בקלות את הסירופ הקנוי נגד שיעול. נותנים לתינוק כמה כפיות במהלך היום והשיעול חולף.
עוד תרופה מוכרת נגד שיעול היא עיסוי החזה והגב. את העיסוי עושות הסבתות באמצעות שמן, בדרך כלל שמן שקדים או שמן רוונסרה, שניתן לרכוש בחנויות טבע ופארם. העיסוי מתבצע תוך מריחת השמן על הידיים וחימום הידיים תוך כדי שפשוף. מניחים את הידיים על החזה של הפעוט, מעסים בעדינות רבה ולאחר מכן עוטפים את הילד היטב כך שהאיזור יהיה חם ונעים. העיסוי עוזר להקל על השיעול.
כרוב נגד חום – וזה עובד!
אחת הבעיות הכי נפוצות בתקופת החורף היא חום שעולה, כחלק ממחלת חורף. ילדים סובלים מחום גבוה והופכים לחסרי מנוחה. אפשר להקל עליהם גם מבלי לתת להם מיד תרופה נגד חום. עלי כרוב על המצח מורידים את טמפרטורת הגוף וכך גם אמבטיה חמה ונעימה. כדאי לנסות את הפתרון הסבתאי הפשוט והטבעי הזה לפני שנותנים לילדים תרופות.
תרופות הסבתא הותיקות מוכיחות שוב ושוב שאימהות יודעות הכי טוב. ובכל זאת, כשהילד חולה וממשיך להיות חולה גם לאחר השימוש בתרופות הסבתא, לא כדאי לוותר על ביקור אצל הרופא.