מהרגע שהוא נולד מתחילה הציפייה. מתי הוא יתהפך, מתי יתחיל לזחול, מה יהיה הרגע בו הוא פשוט יעמוד לפתע פתאום לגמרי לבדו ואיזו מילה תהיה הראשונה שלו. לצד העבודה שלנו עם התינוק, ממשחק ועד תנועה ושיר, מדגדוגים על השטיח ועד למשחק עצמאי לגמרי, ישנם לא מעט צעצועי התפתחות שיכולים לקדם את ההתפתחות של התינוק ולכל הפחות ללמד אותו על משחק עצמאי וחברתי.
המומחים בנושא התפתחות תינוקות נחלקים לשניים. אלו שממליצים בחום על רכישת צעצועי התפתחות ואלו שחושבים שאפשר לוותר על הצעצועים היקרים לעיתים. מהם הנימוקים לכאן ולכאן?
צעצועי התפתחות – ללמד את הילד לשחק
צעצועי התפתחות כיום הם צבעוניים, מורכבים ולעיתים גם יקרים. מי שהסתפק עבר בכדור פשוט, שטיח רך או הבובה האהובה מקבל היום המלצות לקנות אוניברסיטה, כדור חושים או צעצועי התפתחות אחרים. חשוב לזכור שצעצועי התפתחות מכל סוג שהוא נועדו קודם כל למשחק. היתרון העיקרי שלהם הוא לאו דווקא ביכולת שלהם לעודד התפתחות אצל התינוק, כאשר לכל תינוק יש קצב משלו, אלא דווקא בעידוד היכולת לפתח חוש משחק.
תינוק שמתרגל כבר מגיל צעיר לשחק בצעצועים בחדר, על השטיח או עם תינוקות אחרים (וגם עם אבא ואמא) לומד לנצל את הכוח שיש למשחק. בין אם מדובר במשחק חינוכי, התפתחותי, ספורטיבי או פשוט חברתי. המשחק עצמו חשוב להתפתחות תקינה משלב התינוקות ועד לגיל מבוגר, ולכן אם אתם רוכשים צעצועי התפתחות לשם המשחק עצמו, אין בכך כל דבר רע.
ישנם בהחלט צעצועים שיכולים לסייע בהתפתחות. כדור שמתגלגל ומעודד את התינוק לזחול ולהגיע אליו, חפץ רך שהתינוק יכול לתפוס ביד וללחוץ עליו (למשל צעצועי גומי מצפצפים) או שטיח שאליו מוצמדים פריטים עם חומרים שונים – רך, קשה, מחוספס, חלק וכו'. אלו יכולים לתרום להתפתחות התינוק והפעוט.
בשלב הבא צעצועים יכולים לעזור לזהות צורות, צבעים ומרקמים מורכבים יותר. מצד שני, לא חייבים לרכוש את הפריטים המוגדרים כצעצועי התפתחות. אם אתם רוצים לחסוך בכסף, תוכלו לבנות וליצור צעצועים מחומרים ממוחזרים או לבחור צעצועים רגילים שיש להם את היתרונות של צעצועי התפתחות שונים.
כמה דוגמאות לצעצועי התפתחות מהנים
אוניברסיטאות: אוניברסיטה לתינוק היא כיום מוצר חובה, שבדרך כלל מקבלים במתנה עם הלידה או קונים לתינוק. האוניברסיטה כוללת משטחים בעלי צליל, מרקם או צורה מיוחדת כך שהתינוק מתחיל כבר בשלבים ראשונים לחייו לזהות מרקמים וצלילים.
ספרי בד: ספרי הבד כוללים בדרך כלל שינוי מרקמי או צלילי, למשל הפעלת צליל או מוזיקה על ידי לחיצה. הדמויות השונות בולטות ולכן התינוק יכול לחוש אותן. בחלק מהמקרים הספר יכול לפתח ראות של צבעים, אך חשוב לזכור שבגיל צעיר מאד תינוקות לא מבדילים בין צבעים חזקים.
כדור רך: צעצוע התפתחותי שאינו דורש השקעה רבה. כדור רך, רצוי עם צליל כלשהו, מעודד את התינוק לתזוזה ול"מרדף" בחלל אחרי הצעצוע. הצליל והמרקם מעודדים תקשורת והכדור עצמו מפתח אתגר, תזוזה ורצון למשחק.