הקשר בין תזונת האם להנקה

תחום תזונת האם במהלך ההנקה אינו ברור לחלוטין ועדיין לא נמצא מחקר חד משמעי שמוכיח את הקשר הישיר בין השפעת תזונת האם על ההנקה. ובכל זאת, הנסיון, ההגיון ובדיקות שונות הצליחו להרכיב מעין מדריך "עשי ואל תעשי" במהלך ההנקה.

על הרצוי, על המצוי ומה שבאמצע
לא צריך מחקרים חובקי עולם כדי להבין כי קיים קשר בין המזון שאתן צורכות בעת ההנקה לבין הערכים התזונתיים אותו מקבל תינוקך באמצעות החלב. השאלה היא עד כמה משפיע מזון זה או אחר על החלב ומדוע רצוי להמנע מזונות מסוימים?

שאלת השאלות- טעם וריח. אז כן. המזון אותו אתן אוכלות משפיעים על טעם החלב ואפיל על הריח שלו. זהו השלב הראשון בו כ נחשף התינוק למגוון טעמים וריחות. ישנן מוצרים וחמורים שגרמים לנזק למבוגרים, ועל אחת כמה וכמה אצל תינוקות.

בראש המצעד מצויים אלכוהול וקפאין. קפאין עובר לתינוק ומתפרק בגופו לאט. לכן הוא יהפוך לערני יותר, עצבני ופעיל באופן קיצוני. אם אתן לא מסוגלות בלי קפה, כוונו את השתייה של לאחר ההנקה, כך שעד ההנקה הבאה תפחת כמות הקפאין בחלבכן.אותו הדבר לגבי אלכוהול. השתדלו להפחית עד כמה שניתן בשתיית אלכוהול בזמן ההנקה ואם אתן ממש זקוקות לגימת יין, שוב, עשו זאת לאחר שהנקתן. אם הוזמנתן לאירוע או מסיבה ואתן יודעות שתשתו במהלכה, מומלץ באופן חד פעמי לשאוב חלב מראש ולוותר על ההנקה עד שיתפוגג האלכוהול בחלבך.

גם לעשבי תיבול מסיימים מייחסים יבוש חלב, על אף ששוב, לא מסובר במדע מדויק. עשבים כמו מרווה או פטרוזיליה אינם מומלצים בזמן ההנקה ובכלל, כדאי לנסות ולראות כיצד אכילת עשבים נוספים משפיעים על תינוקך. ניתן יהיה לראות זאת בשתן או בצואה שלו והאם הוא אינו חש בנוח לאחר ההנקה.

על גזים ותיאוריות נוספות
גם תופעת הגזים אצל תינוקות, שקשורה להתפתחות מערכת העיכול שלהם והסתגלות העיכול באמצעות המעיים אינה מעוגנת במחקרים חד משמעיים בכל הנוגע להשפעת מזונה של האם על ריבוי הגזים. סברה זו אינה מאוששת ואינה מופרכת, אולם באינטואיציה, או האינסטינקט שלנו, אנו נוטים לסבור כי חלק המזונות אותם אנו צורכות, יש להם קשר ישיר על התחזקות הגזים אצל התינוק. אולם, בניגוד לדעה הרווחת כי מזונות שיוצרים גזים הם אלו שיחזקו את הגזים אצל התינוק, דווקא מזונות שלא מזוהים עם גזים הם אלו שרצוי להפחית בהם.

למשל, רצוי להמשיך ולאכול קטניות וירקות מצליבים כגון כרובית, ברוקולי וקולורבי. בירקות אלו מצוי ערך תזונתי גבוה שוב לאם וגם לתינוקה. לעומתם, מומלץ לצרוך כמה שפחות מוצרי חלב, שכן דווקא אלו כן משפיעים על התינוק ועם כמות הגזים שלו. עדיין, רוב הסיכויים הם כי אין קשר משמעותי מאד בין מזונות מסוימים לגזים אצל התינוק וזהו שלב בהתפתחותו שעובר עם הגיל.

מה כן לאכול?
גם כאן אין בשורות מרחיקות לכת. חשוב לאכול בריא, כפי שמומלץ לאכול גם שלא בזמן הנקה. הקפידו על אכילת ירקות בכל הארוחות, שלבו שומן, פחמימות וחלבונים במידה מאוזנת. שלבו פירות מאחר והם מכילים ויטמינים, מינרלים ומגנזיום, הוסיפו פירות יבשים, ביניהם שזיפים שתורמים ליציאות סדירות, שקדים שיש בהם המון סידן, אגוזים שיש בהם שומן בריא, אכלו ארוחה חמה לפחות פעם ביום, ובה קטניות ודגנים ושומן בריא כמו חינה ואבוקדו.