הרגע שבו התינוק שלך טועם לראשונה מזון מוצק הוא רגע מרגש מאד. אחרי חודשים ראשונים של הנקה בלבד או לכל הפחות שתיית חלב מפורמולה, התינוק שלך מתקדם שלב אחד ראשון בדרך להכיר מרקמים, טעמים ומזונות שונים ומגוונים. העברת התינוק מתקופה שבה התזונה הבלעדית של התינוק הייתה חלב אם לאכילת מזון מוצק היא תהליך הדרגתי ועדין, שמשתנה מתינוק אחד לאחר.
מתי אפשר להתחיל להתנסות במזון מוצק?
לפי המלצת משרד הבריאות מומלץ להתחיל בטעימות בגיל 6 חודשים. עד לתקופה הזו התזונה של התינוק מתבססת על הנקה נכונה ומשביעה ולעיתים שילוב של שאיבת חלב אם או מתן פורמולה. בגיל שישה חודשים ניתן להתחיל לחשוף את התינוק לאוכל מוצק, באופן עדין והדרגתי.
ישנם סימני זיהוי התנהגותיים למוכנות של התינוק לטעימות ולא תמיד אלו מגיעים בדיוק בגיל 6 חודשים. כאשר התינוק מכניס חפצים לפה ומוצץ אותם, מביט בכם ובוחן אתכם כאשר אתם אוכלים ומכניס אצבעות לפיו ומוצץ בתנועות טעימה, כנראה שהגיע הזמן.
איך עובד התהליך?
החל מגיל 6 חודשים תוכלי לחשוף את התינוק למזון מוצק וזהו תהליך הדרגתי, איטי וארוך טווח. בשלב הראשון יטעם התינוק מחיות ומזונות רכים, כאשר בכל כמה ימים ייחשף למזון חדש. לרוב מתחילים במתן מחיות של פירות וירקות, כאשר עדיף להתחיל עם מחיות של ירקות כדי להרגיל את התינוק לטעם הירקות לפני שהוא מכיר ונפגש עם טעמי הפירות המתוקים.
כך למשל במשך שבוע אחד יטעם התינוק מחית של בטטה, לאחר מספר ימים שבהם בוחנים האם מתעוררת תגובה אלרגית כלשהי, עוברים למחית הבאה – מחית של דלעת, קישואים, תפוח אדמה או כל ירק אחר. בכל פעם מוסיפים ירק נוסף כדי לבחון אפשרות לרגישות ולאלרגיה.
המחיות רכות, ללא גושים או חתיכות ובטמפרטורה לא חמה או קרה מדי. הארוחות הן לרוב ארוחות קצרצרות, בשלב הראשון כפית אחת מהמחית מספיקה והכמות גדלה לאט לאט. אפשר לשלב לצד מתן המחית ארוחה שנשאבה לבקבוק באמצעות משאבת חלב או להניק לאחר הטעימה. היו מוכנים ללכלוך והתמרחויות, גם זה יעבור.
כמה ארוחות טעימות ביום ומה כמות האוכל המומלצת בכל ארוחה?
למעשה מדובר בתהליך הדרגתי – כך שבכל פעם מציעים כפית או שתיים של מחית ומוסיפים טעמים נוספים של ירקות. לאחר מכן אפשר להתנסות גם בפירות. בתחילת הדרך ארוחת הטעימות תתקיים פעם אחת ביום ולאחר שהתינוק יתרגל אפשר להגדיל את תדירות הטעימות ואת הכמות שניתנת בכל ארוחה, לפי הנחיות הרופא או טיפת חלב.
לפי טיפת חלב, בגיל שנה אמור התינוק להשתלב בארוחות המשפחתיות, כשהוא אוכל מזון מוצק המותאם לגילו ומשתנה לפי התפתחותו ומגוון הטעמים שהוא יכול לאכול. כל תינוק טועם ומתנסה בקצב שלו ולכן גם ההנקה או שאיבת החלב משתנה בהתאם. ככל שהתינוק מתפתח ואוכל מוצקים בארוחות רבות יותר במהלך היום, כך ניתן להפחית את ההנקה ומתן הבקבוק.
בכל התהליך, מומלץ לקחת את הזמן, להיות סבלניים וקשובים, ללמוד להכיר את השפה של התינוק – מתי הוא רוצה להפסיק לאכול, מתי הוא שבע, מה טעים לו ומה פחות ולהתנהל בהתאם. כך תהליך המעבר יהיה חלק וטבעי יותר.